پايگاه خبري تحليلي يوراسيا ريويو نوشت: با وجود تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۳، برنامههاي توسعه موشکهاي هدايتشونده ايران پيشرفت کرده است.

وبگاه تحليلي «يوراسيا ريويو» در گزارشي تحليلي پيرامون «پرتاب موشک عماد و پيامهاي آن» نوشت: ايران اخيرا موشک «عماد» را آزمايش کرد. عماد موشکي سطح به سطح، هدايت شونده با بردي ميانگين ۱۷۰۰ کيلومتر و گنجايش حمل ۷۵۰ کيلوگرم مواد منفجره است. هر موشکي که بالاي ۵۰۰ کيلوگرم مواد منفجره حمل کند، موشک با قابليت حمل کلاهک هستهاي در نظر گرفته ميشود. عماد با سوخت مايع کار ميکند و ميزان هدف گيري و مانور آن براي گريز از سامانههاي دفاعي دشمن ارتقا يافته که موردي بسيار مهم است. عماد مجهز به موتور پيشرانه براي اصلاح مسير است و گفته ميشود اين موشک ارتقا يافته موشک «شهاب» است.
يوراسيا ريويو در ادامه اين گزارش به تحليل پيرامون زمان انجام اين آزمايش موشکي اشاره کرده و نوشت: شايد يکي از دلايل اين آزمايش موشکي که درست پيش از تصويب برجام صورت گرفت تاييد اين نکته باشد که تحت هيچ شرايطي توافق هستهاي نميتواند پيشرفت برنامههاي موشکي ايران را متوقف کند. با وجود تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۳، برنامههاي توسعه موشکهاي هدايت شونده ايران پيشرفت کرده است. اين کشور در اوائل سال جاي موشک هوشمند برد بلند «سومار» را نيز آزمايش کرد.
ايران امسال همچنين موشک ارتقا يافته «فاتح» را که اينک بردي معادل ۵۰۰ کيلومتر دارد ، آزمايش کرد. با وجودي که قابليتهاي موشکي ايران از ديد چند رقيب اين کشور تهديد محسوب ميشود اما جمهوري اسلامي مدعي است که اهدافش در اين مسير تدافعي ميباشد.

شليک شهاب ۳
در ادامه اين مطلب با اشاره به پيشرفت ايران در ساخت موشکهاي بالاي دو هزار کيلومتر آمده است: ايران هم چنين تمرکز بر موشک با سوخت جامد با برد ۲۵۰۰ کيلومتر سجيل را در دستور کار دارد. اين کشور نه تنها در حال پيشرفت در توليد سامانههاي موشکي است بلکه موشکهايش قادر به دور زدن سامانههاي دفاعي دشمن ميباشند. اين امتياز ميتواند سامانه موشکي اروپا، آمريکا موسوم به (EPAA) را تهديد کند. آمريکا نيز بر اين اساس تصميم گرفته اين سامانه موشکي و قطعاتش را به کشورهاي عضو ناتو بفرستد تا با تهديدها از ناحيه موشکهاي بالستيک ايران مقابله نمايد.
اين انديشکده در خاتمه با تاکيد بر عدم تاثيرگذاري برجام در برنامههاي موشکي ايران نوشت: آزمايش موشکي چندي قبل ايران موجي از انتقادهاي بينالمللي از ناحيه اسرائيل و آمريکا را موجب شد. در حاليکه بسياري از تحليلگران پيشنهاد گنجاندن موضوع موشکهاي بالستيک را در توافق هستهاي داشتند، اما اين موضوع شامل توافق هستهاي نشد. در برجام هيچ محدوديتي به طور مستقيم براي بهبود موشکهاي بالستيک ايران شامل نشده و تنها شوراي امنيت سازمان ملل متحد است که تحريمهايي را عليه ايران در اين زمينه وضع کرده است. بنابر اين چنين آزمايشهاي موشکي نبايد مانعي در مسير پيشرفت برجام که از سوي جامعه بينالملل ستوده شده و واقعا از معاهده عدم گسترش سلاحهاي هستهاي حمايت کرده است ،باشد. اگر قرار باشد برنامه توسعه موشک بالستيک ايران سنجيده شود، بايد چارچوب منطقهاي جداگانهاي در ممنوعيت توسعه برنامه موشکي در غرب آسيا موجود باشد.
مرجع : خبرگزاري فارس